Ekonomi

Fransa Merkez Bankası 2024 büyüme tahminini %0.8’e düşürdü

Fransa Merkez Bankası, 2024 yılında Fransız ekonomisi için büyüme tahminini revize ederek, Aralık ayında öngörülen %0,9’dan hafif bir düşüşle %0,8’lik bir artış bekliyor. Bugün açıklanan bu düzeltme, azalan tüketici harcamaları ve yatırımlara ilişkin endişeleri yansıtıyor.

Bununla bağlantılı olarak Fransız hükümeti geçtiğimiz ay 2024 yılı için kendi büyüme tahminini revize ederek %1.4’ten %1’e düşürmüştü. Ayrıca hükümet, bütçe açığını azaltma planlarına bağlı kalmak amacıyla 10 milyar Avro tutarında acil bütçe kesintileri açıkladı.

Bağımsız kamu denetim ofisi bugün erken saatlerde hükümetin bütçe açığı hedefine ilişkin şüphelerini dile getirerek aşırı iyimser olduğunu öne sürdü ve daha fazla tasarruf tedbiri alınmasını tavsiye etti.

Bu yıl için yapılan aşağı yönlü revizyona rağmen, merkez bankasının sonraki yıllara ilişkin görünümü daha iyimser. Daha önce %1,3 olarak tahmin edilen büyümenin 2025 yılında %1,5’e yükseleceği öngörülüyor. Bunun kısmen faiz indirimlerinin ekonomik faaliyeti canlandırmasından kaynaklanması bekleniyor. 2026 yılı için büyüme tahmini ise Aralık ayında öngörülen %1,6’dan biraz daha yüksek olup %1,7’dir.

Enflasyon konusunda ise Merkez Bankası 2024 yılında ortalama %2,5’lik bir oran öngörüyor ki bu oranın yılsonu itibariyle Avrupa Merkez Bankası’nın %2’lik hedefine daha yakın olması bekleniyor. Enflasyon oranlarının 2025 ve 2026 yılları için ortalama %1,7 olacağı tahmin ediliyor.

Fransa Merkez Bankası da aylık iş dünyası duyarlılık anketine dayanarak Fransız ekonomisinin 2024’ün ilk çeyreğinde %0,2 büyümesini bekliyor ki bu da 2023’ün son çeyreğindeki %0,1’lik büyümeye kıyasla hafif bir iyileşme anlamına geliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-suhut.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu