Ekonomi

32 bin şikayet geldi: Kişisel veri ihlalinden 232 milyon TL para cezası

Kişisel Bilgileri Koruma Kurumu (KVKK) Lideri Faruk Bilir, kişisel bilgi ihlaline ilişkin CİMER üzerinden gelenler de dahil olmak üzere 32 bine yakın başvurunun bu başvurulardan 30 bine yakınının sonuçlandırıldığını, yapılan incelemeler sonucunda 232 bin idari para cezası verildiğini söyledi. milyon lira ceza verildi.

6. e-Safe Kişisel Verilerin Korunması Zirvesi’nde konuşan KVKK Lideri Prof. CİMER aracılığıyla. Bu başvuruların 30 bine yakını sonuçlandı. Kurul’a ayrıca bin 71 adet veri ihlali bildirimi yapılmış, bu bildirimlerin 230’u Kurumun internet sitesinde yayınlanmıştır. Soruşturmalar sonucunda 232 milyon lira idari para cezası verildi. Öte yandan kanun kapsamındaki bahislere ilişkin 943 adet hukuki mütalaa verildi. Kişisel verilerin yurtdışına aktarımı için yeterli nitelikleri taşıyan 6 adet taahhüt Kurul tarafından onaylanmıştır.

“YAPAY ZEKÂNIN YIKICI ETKİLERİNE KARŞI ÖNLEMLER ALINMASI GEREKİYOR”

Yapay zeka ile bilgi işlemeyi diğer süreçlerden ayıran en değerli özelliğin çok büyük miktarda bilgiyi işleyebilmesi ve bu bilgilerden anlamlı sonuçlar çıkarabilmesi olduğunu belirten Bilir, “Yapay zeka bir insan ürünüdür. Bu nedenle yapay zeka algoritmaları hazırlanırken yapılacak bir hata, veri işleme faaliyetini hukuka aykırı hale getirebilir. Bu nedenle kişisel verilerin yapay zeka ile işlenmesinde algoritma sapma ve ayrımcılık riski dikkate alınmalı, şeffaf ve hesap verebilir algoritmalar geliştirmek için adımlar atılmalıdır.

Bilir, yapay zekanın yıkıcı etkilerinden yararlanırken, yıkıcı etkilerine karşı önlem almak gerektiğini söyledi. Yapay zeka ile veri işlenmesi durumunda doğabilecek olumsuz sonuçlara karşı kişilerin başvurabileceği yasal adımlar etkin bir şekilde uygulanmalıdır. Bu nedenle yapay zeka veri koruma hukuku kapsamında değerlendirilmelidir.

KAYNAK: Türkiye GAZETESI

haberakseki.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu